- Цветы и растения
- Аквариум и рыбы
- Для работы
- Для сайта
- Для обучения
- Почтовые индексы Украины
- Всяко-разно
- Электронные библиотеки
- Реестры Украины
- Старинные книги о пивоварении
- Словарь старославянских слов
- Все романы Пелевина
- 50 книг для детей
- Стругацкие, сочинения в 33 томах
- Записи Леонардо да Винчи
- Биология поведения человека
Главная |
Маркетингова товарна політика - Кардаш В. Я.
1. ТИПОВА ПРОГРАМА НОРМАТИВНОЇ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «МАРКЕТИНГОВА ТОВАРНА ПОЛІТИКА»
1.1. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ТА РОЗРАХУНОК НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ
№ з/п Тема Лекції Практичні заняття Самостійна робота Індивідуальна робота
1 Товари та послуги в маркетинговій діяльності 2 2 4 1
2 Ціна та якість товару 2 2 4 2
3 Конкурентоспроможність товару та її показники 4 4 4 2
4 Ринок товарів і послуг 2 2 4 1
5 Формування попиту на ринку окремого товару 2 2 4 1
6 Цільовий ринок товару та методика його вибору 2 2 4 1
7 Товарна політика підприємств 2 2 4 2
8 Життєвий цикл товару на ринку 2 2 4 1
9 Планування нової продукції та розробка товару 4 4 4 2
10 Товарні марки та упаковка4 2 4 1
Усього, год 28 26 40 14
Мета дисципліни — дати студентам глибокі знання науково-теоретичних засад проблеми планування продукту в маркетинговій діяльності, допомогти засвоїти головні методологічні та організаційні положення щодо здійснення оптимальної товарної політики підприємствами ринкової орієнтації.
1.2. ПРОГРАМНИЙ МАТЕРІАЛ ЗА ОКРЕМИМИ ТЕМАМИ
Тема 1.Товари та послуги в маркетинговій діяльності
Сутність і роль маркетингу в сучасній економіці. Трансформація взаємовідносин і взаємодії виробництва та ринку. Основні функції маркетингу. Види маркетингу.
Місце товару в маркетинговій діяльності. Головні ринкові характеристики товару.
Види товарів і послуг. Класифікація споживчих товарів.
Основні класифікаційні ознаки товарів і послуг виробничого призначення.
Номенклатура й асортимент продукції. Товарна номенклатура та її показники. Товарний асортимент і його оцінювання.
Тема 2. Ціна та якість товару
Значення ціни в системі ринкових характеристик товару. Попит, пропонування та правила їхньої взаємодії. Показник цінової еластичності попиту. Товари низькоеластичного та високоеластичного попиту.
Політика ціноутворення залежно від властивостей товару. Методи ціноутворення та розрахунків базових цін. Види франко-цін.
Розгорнуте визначення якості товару. Клас (ґатунок) товару. Культура обслуговування.
Показники якості продукції. Оцінювання якості продукції. Ринкове розуміння якісної та високоякісної продукції. Управління якістю продукції.
Призначення і зміст міжнародних стандартів серії ІСО 9000.
Тема 3. Конкурентоспроможність товару та її показники
Системний зв’язок технічного рівня якості виготовлення й ефективного використання продукції. Рейтинг товару та методи його обчислення.
Визначення конкурентоспроможності товару. Показники конкурентоспроможності товару. Нормативні та технічні параметри, ціна споживання товару. Методи розрахунку складових та інтегрального показника конкурентоспроможності. Імідж товару і чинники, що його визначають. Зміст діяльності з «паблік рилейшнз». Значення сертифікації для створення сприятливого іміджу продукції.
Міжнародні критерії оцінки конкурентоспроможності товару, фірми, держави.
Тема 4. Ринок товарів і послуг
Сучасна ринкова економіка, її складові та механізм ф ункціонування. Класифікаційні ознаки й різновиди ринку товарів і послуг. Інфраструктура товарного ринку. Особливості сучасного ринку товарів і послуг промислово розвинутих країн.
Потреби, попит і пропонування на ринку товарів і послуг. Класифікація потреб і чинників, що їх формують. Система цінностей людини.
Спонукальні імпульси попиту та пропонування товарів і послуг.
Тема 5. Формування попиту на ринку окремого товару
Мікроекономічні теорії поведінки споживачів. Теорія граничної корисності. Загальна та гранична корисність. Умови задоволення потреб споживача. Концепція «кривих байдужості». Карта бюджетних ліній та «кривих байдужості». Методика побудови кривої попиту.
Психологічні теорії поведінки споживачів. Теорія реакції на подразнювальний фактор. Теорія пізнання.
Соціологічні та культурологічні теорії поведінки споживачів.
Тема 6. Цільовий ринок товару та методика його вибору
Зміст маркетингової діяльності з дослідження ринку. Основні об’єкти маркетингових досліджень. Місткість ринку й методика її розрахунку. Вивчення споживачів, товарів, конкурентів.
Призначення та зміст сегментування ринку. Етапи і критерії ринкового сегментування.
Визначення цільового ринку. Оцінка приступності та потенціалу ринку. Методика вибору цільового ринку. Критерії прийняття остаточних рішень.
Тема 7. Товарна політика підприємств
Зміст товарної політики підприємств маркетингової орієнтації. Формування виробничої програми. Оновлення об’єктів виробництва, модифікація та модернізація виробів. Визначення місця товару на ринку.
Диверсифікація товарної політики. Види стратегій диверсифікації товарної політики. Класифікаційні ознаки диверсифікації.
Чинники, що визначають організацію управління продуктом. Організаційні схеми управління продуктом.
Тема 8. Життєвий цикл товару на ринку
Економічний зміст і різновиди життєвих циклів товару на ринку. Графік життєвого циклу товару та його елементи. Види життєвих циклів.
Особливості окремих етапів життєвого циклу товару. Стадія впровадження і зростання попиту на товар. Стратегія інтенсивного маркетингу. Стратегія вибіркового та широкого проникнення на ринок. Стратегія пасивного маркетингу. Стадія зрілості та спаду товарів. Модернізація товару. Модернізація маркетингових засобів. Припинення виробництва й реалізації товару.
Тема 9. Планування нової продукції та розробка товару
Значення розробки нової продукції для товарної політики підприємств. Оцінка можливостей створення нового товару. Стандартний і цільовий товар. Параметричний ряд та асортиментний набір. Критерії оптимальних рішень.
Етапи планування нового продукту. Генерування ідей. Перевірка концепції. Економічний аналіз. Проектування продукції. Пробний маркетинг. Комерційна реалізація.
Маркетингове забезпечення інноваційного продукту.
Новий товар на етапах упровадження та зростання. Зміст етапів визнання й розповсюдження. Категорії споживачів.
Товар на стадії зрілості. Визначення та аналіз зрілих товарів.
Кінцевий етап життєвого циклу товару.
Причини створення невдалого товару.
Тема 10. Товарні марки та упаковка
Товарна марка як частина продукту. Типи позначень товарних марок і торгових знаків. Марки виробників. Приватні марки. Загальні марки. Упаковка в системі планування продукту. Головні функції упаковки. Види упаковки.
Кодування інформації на упаковці та товарі. Призначення штрихових кодів. Зміст інформації про товар.
Знаки відповідності й безпеки.
Created/Updated: 25.05.2018